Dinsdag 6 juni stond in het teken van innovatie en hightech. We bezochten de slimste vierkante kilometer van Nederland: de High Tech Campus in Eindhoven. Hier werken meer dan 150 bedrijven en instituten en zo’n 10.000 onderzoekers en ontwikkelaars aan toekomstige technologieën en producten. Alles op de campus staat in het teken van het versnellen van innovaties door middel van toegang tot hightech faciliteiten en een internationaal netwerk.
Hans de Jong, CEO Philips Healthcare Benelux: “We geven 7 triljard dollar per jaar uit aan gezondheidszorg. Dit groeit veel te hard. Op dit moment hebben ongeveer 1 miljard mensen een hoge bloeddruk en 42% van de niet-overdraagbare aandoeningen heeft een relatie met onze voeding. Onze doelstelling is dan ook om de wereld gezonder te maken met technologie. Concreet die van 3 biljoen mensen. We zitten op dit moment op 1,9 biljoen mensen.”
Digitalisering in hoog tempo
“Je ziet echt dat alles in enorm hoog tempo aan het digitaliseren is, waarbij technologie in de markt gezet wordt op basis van behoeften”, vervolgt De Jong. “Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe 3D-technologie die sinds kort bij diverse ziekenhuizen gebruikt wordt, waardoor een patiënt bij hartoperaties niet meer ‘opengezaagd’ hoeft te worden, maar er via een camera geopereerd kan worden en er direct geanticipeerd kan worden tijdens de ingreep.” Philips geeft jaarlijks 1,8 miljard uit aan R&D.
Van product naar services
Na Hans de Jong is het woord aan Frank van der Vloed, algemeen directeur Philips Lighting Benelux. “We zijn bezig met de switch van analoog naar digitaal en van product naar services. Zo gaat het bijvoorbeeld niet meer zozeer om straatverlichting maar om veiligheid en niet om verlichting in een voetbalstadion maar om het creëren van een fan-experience. Het is echt meer dan puur alleen verlichting. Zo kijken we ook naar openbare ruimtes, waar iedereen zijn eigen lichtniveau kan regelen. Jongeren hebben bijvoorbeeld 40% minder licht nodig dan ouderen. Hier kunnen we veel meer op inspelen.”
LED in horticulture
Udo van Slooten, specialist LED Solutions in horticulture: “We zien dat de wereldbevolking steeds meer in steden gaat wonen en de wereld meer en meer verandert. Hightech horticulture kan hierin een antwoord zijn. Zo hebben we samen met tomatenteler Wim Peters uit Someren zijn hele LED-belichting uitgezocht met als uitgangspunt het behalen van het meeste rendement. We zien dat de prognose die we gemaakt hebben ook is uitgekomen. LED-belichting kan mogelijk ook een rol spelen bij het leveren van een product jaarrond aan een retailer, iets wat een must is voor de retailer. Mogelijk kan vertical farming in de nabije toekomst ook als aanvulling dienen op traditionele landbouw.” De leden kregen ook een kijkje in het GrowWise center, waar meerlaags gewassen onder LED’s worden geteeld en getest onder diverse omstandigheden.
Diversiteit is de kracht
Cees Admiraal, business development director van Brainport, sluit het bezoek aan de High Tech Campus af. “De kracht van Brainport is onze diversiteit: een mooie mix van mensen op het gebied van techniek en design. We zijn onder andere de slimste regio omdat hier veel global companies zitten zoals ASML en DAF en hun toeleveranciers. Daarnaast zijn er hier veel kennisinstituten.”
Strijp S: start-ups
Tot slot brengen we een bezoek aan Strijp S: historisch erfgoed op het voormalige Philips terrein. In de afgelopen tien jaar is Strijp S getransformeerd tot een belangrijk centrumgebied binnen Brainport, wat vooral in het teken staat van creativiteit en ondernemerschap. We worden ontvangen door Piet van de Wielen, programmamanager Brainport Development. Hun doel: betere en meer startups aanjagen. Een viertal startups presenteerde zich kort aan de groep: Eline van den Haak, soil optimizer en robotisering, Therese van Vincken (Cerescon) en de asperge-oogstmachine, Harrie Houben met de Wingsprayer die gewassen kan spuiten met zero-emissie en Ramon Haak (Avular) over drone-technologie. De avond werd op Strijp S afgesloten met culinaire verwennerij van restaurant Wynwood!