Donderdag 4 december: ‘kijk op innovatie’ bij Océ

Publicatiedatum: 05-12-2014

De meeting van donderdag 4 december stond in het teken van innovatie, belicht vanuit diverse verrassende hoeken. De bijeenkomst vond plaats bij Océ. Eric Swaghoven van restaurant Valuas, Hugo de Haan van Service Valley en Saskia van den Muijsenburg van Biomimicry gaven hun kijk op innovatie.

Eric Swaghoven - Differentiëren is belangrijk
Eric Swaghoven trapte de avond af. Eric is mede-eigenaar en chefkok van restaurant Valuas te Venlo, en tevens in het bezit van één Michelin-ster. Samen met zijn broer Marcel runt Eric het restaurant, en daarna hebben ze een brasserie, hotel, wijnhandel en doen ze tevens aan conceptontwikkeling voor nieuwe producten. “We gingen eens na een avondje stappen nog ergens een snackje eten, waarop iemand riep “Swaghoven, jij moet toch een truffelkroket hebben?”. In diezelfde periode zijn we aan de slag gegaan met onze productontwikkeling”, vertelt Eric. De beroemde Valuas-kroket werd ontwikkeld, ambachtelijk, met de hand, bereid. “Gasten komen soms speciaal voor onze Valuas-kroket. We hebben zo’n 20-tal kroketten ontwikkeld, onder andere een glutenvrije kroket en een garnalenkroket. Differentiëren is erg belangrijk. We zijn echt bezig om Valuas als een merk neer te zetten. Ik denk dat dit nodig is om onderscheidend te zijn”. Broer Marcel vult vanuit de zaal aan: “Het is de kunst het dicht bij jezelf te houden”.

Hugo de Haan - Nieuwe trends spotten
Vervolgens is het woord aan Hugo de Haan, die sinds 1 november aan het roer staat van Service Valley. Services Valley helpt (voornamelijk) startende ondernemingen op het gebied van informatie- en communicatiediensten met de ontwikkeling van innovatieve diensten en helpt partijen te verbinden. Ze ontwikkelen kennis voor hun partners, die op dit moment bestaan uit Canon en Océ. Ze investeren in startups die opereren in het marktkanaal van deze partners en versterken de pitches van deze startups. Met open innovatie proberen ze het onmogelijke mogelijk te maken, aldus Hugo. “Het is onze taak om nieuwe trends te spotten voor de partners, om zo de klanten van onze partners verder te helpen. Servives Valley doet dit bijvoorbeeld ook door middel van intelligent imaging”.

Saskia van den Muijsenberg - Hoe zou de natuur dit oplossen?
De volgende spreker bekijkt innovatie vanuit een hele andere hoek: de natuur. Saskia van den Muijsenberg van Biomimicry trapt af met de vraag hoeveel mensen er eigenlijk wel eens van Biomimicry gehoord hebben. Die blijken op één hand te tellen. Biomimicry gebruikt lessen uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. “We vragen ons telkens af, hoe zou de natuur dit oplossen? Want welk probleem ook, een van de 30 miljoen soorten in de natuur weet het antwoord”, aldus Saskia. “We hebben eigenlijk een circulaire economie. We moeten af van de keten, we zitten als het ware in één groot web. In een regenwoud bijvoorbeeld wordt ook alles hergebruikt en opnieuw rondgepompt. In dat kader is het interessant eens te kijken naar de Circle Scan, een rapport van de Rabobank.” Aan de hand van enkele cases illustreert Saskia haar presentatie. “Neem bijvoorbeeld bijen. In de bijenkorf hebben ze allemaal een eigen drempel waarbij ze in actie komen. Hier is een algoritme van afgeleid, wat vervolgens gebruikt is om energie met 30% te verlagen. Zo combineren we slim dingen uit de natuur, het zijn net Lego-blokjes. Of neem bijvoorbeeld de export van zaden naar Indonesië. Dit zaad is verpakt in blikken, maar de blikken blijken in Indonesië gewoon op het land gegooid te worden. Hier kunnen we een slimme oplossing voor bedenken. Zo zijn er ook 30.000 plantensoorten, maar wij mensen gebruiken er maar 20. Hier zijn volop kansen". Tot slot verwijst Saskia de leden nog naar de website www.asknature.org voor interessante strategieën. De avond werd afgesloten met heerlijke gerechten van Valuas, uiteraard inclusief de befaamde Valuas-kroket!